Monday, May 25, 2015

Mis on ilu?

Js 20:19-22 "Sel päeval on Jahve altar keset Egiptuse maad ja selle raja ääres Jahve sammas, märgiks ja tunnistuseks vägede Jahvele Egitpusemaal. Kui nad rõhujate pärast kisendavad Jahve poole, siis läkitab tema neile päästja, kes nende eest võitleb ja nad vabastab. Ja jahve ilmutab ennast egiptlastele ja egiptlased õpivad sel päeval Jahvet tundma ja teenivad teda tapa- ja roaohvritega ja nad annavad Jahvele tõotusi ning viivad need täide. Ja Jahve lööb egiptlasi, lööb ja ravib, nad pöörduvad siis Jahve poole ja tema kuuleb nende palveid ning teeb nad terveks!"
Tihti olen ma kuulnud seda arutlust kristlaste suust: "Kui vaid see kirik oleks ilusamini ehitatud ja mitte nagu sealaut ja kontorihoone, siis ma usuksin ja käiksin kirikus!" Samuti olen ma kuulnud: "Et Jeesus on öelnud: "Õndsad on vaimust vaesed!" - Siis pole minul koguduses kohta, sest ma olen nii vaimne inimene!" Hallelujah!
Mis küll lahti on, kristlased, millest selline alaväärsus? Miks küll ei leia selliste kristlaste hing rahu, et on vaja seda bling-blingiga korvata? Sest minu kõrvus kõlab selline nurisemine nagu teismelise lapse nurisemine - sellepärast, et miski väline asi on puudu. Eks ole ka tarkuse armastus pigem välimine ilu, mitte sisemine - sest ta vajab kedagi muud, kui sina ise, kes sinu kirjutatud raamatut ja kogutud tarkust imetleks ja kiidaks. Sest muidu see tarkus ja ilu solvub, et on jäänud märkamata.
"Jah, vaata, walgekaaren! Iseendale on ju hea ilutseda, kuid mis sa sellest saad - ja mida saab sinu Jumal, kui pole suurt kogudust ja ilusat kirikut ning tarka õpetust."
Aga miks peaks walgekaaren midagi Saama või tema Jumal? Jah, tõesti! Kas nüüd on aeg kristlasel muretseda homse päeva pärast 2Kn 5:20-27 või mis riideid ta kannab ja mis toitu ta sööb? Lk 12:22-31 Hallelujah!
Või kas ma olen üheltki oma lugejalt küsinud piletiraha või kümnist, et kristlased niimoodi ütlevad? Jumal tahab ju ainult üht - Halastust ja mitte Ohvriandi! Kui Jeesus oleks piibli pealt autoritasu küsinud, kas oleks see levinud nagu päikesepaiste hommikul või varajased ja hilised vihmad põllu peal? Kes teist oleks kristlane, kui Jeesus tuleks oma õigust maa rahvaste kombel teenima: 1 sent iga kirjakoha eest; 5 iga tähendamissõna eest." - Niikaua kui su taskud on täis raha, pole probleemi - aga kui raha ei ole, mis sa siis teed!
Kunagi oli Iisrael nii madal - enamus rahvast olid talupojad ja ei osanud ei lugeda ega kirjutada, sest seda ei läinud igapäevaselt vaja. Kui keegi Iisraelis tahtis Jahve käest õppida, siis temal küll ei olnud Internetti; Raadiot või Telekat, vaid tema pidi füüsiliselt, tihti 20-50km jalgsi kindlasse kohta kohale minema, et õpetatud mees pühakirja retsiteeriks! - Mahalugemine oli kulukas lõbu, sest väljas oli liiga kirgas ja sees liiga hämar, ning õlilambi taga lugemine on hoopis midagi muud, kui tänapäeva päevavalguslambid, mis oma pehme valgusega silmi paitavad. - Ka minul on üks selline soetatud, et mu ema pimedate ja vaegnägijatega tegeleb ja ma võin seetõttu sellistest asjadest teada. - Aga Iisraelis võis sellistest imeasjadest vaid unistada. Ja kuidas nad kadestasid oma lihtsameelsuses egiptlaste jumalateenistust, et neil ei olnud seda kõike! Ei püramiide; viljakusetulpi ega templiprostituute. Ei olnud ka sünagoogi nurgas baari, et halba jutlust ilusamaks tempida või julgust juurde haugata; ega bingo loosimist, et vaest meest rikkaks teha - isegi mugavaid tugitoole ei olnud ega 3D prille! - Oli ainult Jahve Sõna ja preestrite iga-aastane teenistus, mis pealegi palju sikkude ja jäärade verd nõudis - aga polnud Egiptuse jumalateenistust!
Nurin läks Iisraelis nii üleüldiseks, et prohvet Jesaja pidi põrutama: "Ükskord jõuab aega, mil Egiptlane on käpuli ja teenib hoopis Jahvet!"
(mõttepaus)
Hallelujah!
Kas see oli kerge asi öelda? - Ehkki tänapäeval on paljud egiptlased moslemiusku pöördunud; mõni ehk kristlane või juut - aga mitte enam oma esiisade usku! Aga tol ajal, kes seda oskas öelda, et see ilus teenistus saab kassikullaks vaetud ja arheoloogid peavad neid vaaraode hauakambreid tõrvikute ja labidate ning kirkadega taga ajama, et muidu võivadki oma uhkes ilus tähelepanuta jääda.
Aga Jesajal oli raske, sest tema naerdi välja. - Kuidas sa tänapäeval ütleksid, et tulevikus ei tea keegi, kes on Mona Lisa või mis on Vatikan! Nad on ju nii tuntud ja ilusad, miks peaks ajalugu või rahvamälu neile selja pöörama? - Nemad ju jäävad meiega igavesti. Ehk võtab Jahve Jumal ja tema Kristus need taevasse vastu nagu Eelija ja Eenoki, et nad viimsel päeval hävitatud ei saaks? - Miks ta peaks sellist ilu vihkama?
Hallelujah!
Mis ma nüüd ütlen? Kas ma olen kõigi ilusate kunstide vastu ja soovitan ikonoklastide kombel kõik õhku lasta, et see kuidagimoodi teise käsu vastu eksib? Ei sugugi, sest see ei oleks Halastus vaid Ohvriand. Kui sina teed tühjaks ligimese teenistuse, et tema ühes sinuga ei teeni Jeesust, kuidas siis oled sa teda Armastanud?
Kunagi pidi püha Paulus püha Peetrust korrale kutsuma, et viimane ümberlõigatud juudikristlaste pärast hakkas ümberlõikamata kreekakristlasi vältima, et mitte koos nendega süüa - aga koos söömine oli kõige ilusam näide armastusest ja ligimese omaks võtust, mida idamaa teadis ja millest Jeesus tegi leivamurdmise rituaali - ja see kiskus ka vähemaid kristlasi kaasa, nõnda et ka Barnabas silmakirjaga seotud sai.
Korraga muutus eesnaha lõikamise rituaalne ilu nii tähtsaks, et Moosese käsuõpetust, mida ei suudetud järgida, kasutati Jeesuse Mäejutluse - ehkki Jeesus on Kristus ja Mooses kõigest prohvet - tühistamiseks! Hallelujah!
Ärgu ometi teie usk olgu selline välise ilu otsimine, et Jahve ei hakkaks teie südame eesnahku otsima! Kas teie olete ristil surnud kõigi inimeste pattude eest või olete teie teinud taevad ja maa! Vaata, see on kristlase ilutsemine! - Kristus ja ta rist! Sest kas tema hoolis Heroodese templist või Annase ja Kaifase ohvriandidest ehk palvetest, mida need ilusad mehed oma rikkusest võisid anda? - Eks tema sündis sohilapsena laudas, et teda ei tuntud mitte ära Kristusena ja et ta polnud Joosepi poeg, ehkki Maarja oli Joosepi kihlatud naine aga veel mitte tema kätte saanud seaduse ilus, - Kuidas võis siis Kristus Ilu tagaajajatele nähtavaks saada? "Aga otsige esiti Jumalariiki ja tema õigust, siis kõik muu antakse teile peale!" Lk 12:31 Aamen!

No comments:

Post a Comment