Tuesday, January 23, 2018

Milleks teile Pühak

Milleks teile pühak1? (Js 23:12)2
Ära ole enam ülemeelik, kurjasti koheldud neitsi, Siidoni tütar! Tõuse, siirdu kittide juurde,
aga sealgi ei ole sul rahu!”


1.
Milleks on pühakud, milleks teil märtrid3;
milleks on kojale ehitud koda?
Iidamast-Aadamast idasse-läände;
maal pole pealaele hingamispaika4!


2.
Milleks on palvused, tiitlid ja vormid5;
pidurüüd verised – vilisti seljast6?
Vandeid on otsatult7, mett ikka voolab8;
paastu rikuvad nii õiged kui õelad...


3.
Milleks on annid ja häilitud kombed9;
prohvetid enestes jooksevad ringi10!
Rinnad on täksitud11 – märgid on otsa ees12;
pära veel paistmas on lõhkisest künast...


4.
Lakku vajunud13ammed ja kaamelid14;
triiki korjatud leskede itkud!
Orvud, kui varblased15 – võileiva hinnast;
hüljatud karule sadula meistriks!!


5.
Milleks tallate Jumala radasid16;
Naaboti viinamäel avate parke17?
Nihutes kivasid otsite õigust18;
halastust andmata suures või väikses.


6.
Sööti peab vajuma pühak, kes rajatud19;
paastu, kui Jeesuslaps, heidetud kõrbe20...
Kui oled Ülane – varsti Piibeleht;
Vestmannid maetud on põhjas ja lõunas21!


7.
Suulaes hurmamaik – soolikais koirohi22;
nõnda on sõnad, mis Jumala huulil...
Ükski ei lange põrgusse asjata;
ons sinu ivake lõppenud juba23!



8.
Kui pole vihanud, ema vendasid;
neimanud isa ja kodumaad, ennast24?
Vaadates tagasi sildu, säästetuid25
kuidas see kõlvulik sõtta või Taeva?!


9.
Käige läbi kõik ohvrite adramaad;
küljed kõik pange, nii – omasse paika26
Ons muret lindudel-lilledel - ühti27;
nemad ei hõõrita maitsetult tuules28...


10.
Pööritud silmad ja kipruvad kulmud29;
palk murrab läbi igasse vaatesse30...
Noorikud-vanurid endist saamatud;
Jeesust ei tunnista punasest puustki31!


11.
Sõna ei taltu kambrites, kirstudes32;
tema on puhu, kui rebane-hundid!
Kõrbes, kõnnumaal tema veel elutseb;
rikkudes ära kõik vääritud kukrud33...


12.
Hülga, mis kohane; vali, mis vastik –
Jumalas alasti kõnnid sa ringi!
Näotult ja nimetult; varatult, eatult –
kuni on tasutud kõik sinu juuksed...


13.
Joovastu Jumalast, mitte vägedest;
seestu Jeesusest – vägijook vägistab!!
Vägede Jumal Ainus, oh vägised;
kes te kõik loodate imede väele...


1Pühak – Pühakoda 1Kr 3:16,17 „Eks te tea, et te olete Jumala tempel ja teie sees elab Jumala Vaim? Kui keegi rikub Jumala templi, siis Jumal rikub ka tema, sest Jumala tempel on püha, ja see olete teie.”
2Antud kirjakoht, on Tüürose vastu öeldud. Antud kontekstis tuleb seda mõista: sina kas teenid Jumalat või Mammonat! Sest kahte koda ei või korraga ehitada, nagu kahte isandat või mõtet ei saa korraga järgida!!
3Märter – usu tunnistaja vere kaudu, sest teda kiusati surmani – kui sa elad enese nimel, kuidas sa sured?
4Mt 8:20 „Ja Jeesus vastas talle: „Rebastel on urud ja taeva lindudel pesad, aga Inimese Pojal ei ole, kuhu ta oma pea võiks panna.” Lk 9:58 „Ja Jeesus ütles talle: „Rebastel on urud ja taeva lindudel pesad, aga Inimese Pojal ei ole, kuhu ta oma pea võiks panna.”
5Mt 23:8,9 „Aga teie ärge laske endid hüüda rabiks, sest üks on teie õpetaja; aga teie kõik olete vennad.
Ja ärge te laske ka endid kutsuda juhatajaks, sest üks on teie juhataja - Kristus!”
6Km 14:19 „Siis Jehoova vaim tuli võimsasti tema peale ja ta läks alla Askeloni ning lõi neist maha kolmkümmend meest, võttis nende riided ja andis piduriietuseks mõistatuse seletajaile. Ta viha süttis põlema ja ta läks oma isakotta.”
7Mt 7:34-37 „Aga mina ütlen teile: Ärge vanduge üldse, ei taeva juures, sest see on Jumala troon, ega maa juures, sest see on tema jalgealune järg, ega Jeruusalemma juures, sest see on suure Kuninga linn! Ära vannu ka oma pea juures, sest ise ei saa sa ühtegi juuksekarva valgeks või mustaks teha! Iga teie „jah” olgu „jah” ja iga „ei” olgu „ei”, aga mis üle selle, see on kurjast.”
81Sm 14:25-30 „Aga kui kogu rahvas jõudis metsa, siis oli seal mesi maas. Kui rahvas läks metsa sisse, vaata, siis voolas seal mett, aga ükski ei tõstnud oma kätt suu juurde, sest rahvas kartis vannet. Joonatan ei olnud aga kuulnud, et tema isa rahvast oli vannutanud; seepärast ta sirutas kepi, mis tal käes oli, ja kastis selle otsa meekärjesse ning pani oma käe suhu: siis hakkasid ta silmad särama. Ent keegi rahva hulgast võttis sõna ja ütles: „Su isa vannutas
rahvast kõvasti ja ütles: Neetud olgu mees, kes täna leiba sööb! Seepärast on rahvas nii väsinud.” Ja Joonatan ütles: „Mu isa saadab maa õnnetusse! Vaadake ometi, kuidas mu silmad säravad, sellepärast et ma maitsesin pisut seda mett! Palju parem oleks olnud, kui rahvas täna tõesti oleks söönud saagist, mida saadi oma vaenlastelt. Sest nüüd ei ole vilistite kaotus mitte suurenenud.”


9Mt 7:21 „Mitte igaüks, kes mulle ütleb: „Issand, Issand!”, ei saa taevariiki; saab vaid see, kes teeb mu Isa tahtmist, kes on taevas.”
10 Jr 23: 25,26,28,29 „Ma olen kuulnud, mida räägivad need prohvetid, kes minu nimel kuulutavad valet, öeldes: „Ma nägin und, ma nägin und!” Kui kaua see kestab? Ons midagi südames neil prohveteil, kes kuulutavad valet ja kes avaldavad oma südame pettekujutlusi, Prohvet, kellel on olnud unenägu, jutustagu oma unenägu, aga kellel on minu sõna, kõnelgu mu sõna kui tõde! Mis on õlgedel tegemist puhta viljaga? ütleb Issand. Eks mu sõna ole nagu tuli, ütleb Issand, või nagu vasar, mis purustab kalju?”
11Sk 13:6 Ja kui temalt küsitakse: „Mis haavad need su rinnas on?”, siis ta vastab: „Need löödi mulle mu sõprade kojas.”
12Ilm 14:9-12 „Veel kolmas ingel järgnes neile, hüüdes suure häälega: „Kui keegi kummardab metsalist ja tema kuju ning võtab tema märgi oma otsaette või oma käe peale, siis ta saab juua Jumala raevu viina, mis lahjendamata on valatud tema vihakarikasse, ning teda piinatakse tules ja väävlis pühade inglite ees ja Talle ees. Ja nende piinasuits tõuseb üles igavesest ajast igavesti; ja neil, kes kummardavad metsalist ja tema kuju, ei ole hingamist päeval ega ööl, ei ühelgi, kes võtab endale ta nime märgi. Siin olgu kannatlikkust pühadel, kes hoiavad alal Jumala käske ja Jeesuse usku!”
13Js 28:10 „Sest see on: käsk käsu peale, käsu peale käsk, mõõdunöör mõõdunööri peale, mõõdunööri peale mõõdunöör, pisut siin, pisut seal.” Originaalis kõlas prohveti kõne nagu näitlik purjus inimese soigumine.
14Mt 23:23,24 „Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te maksate kümnist mündist ja tillist ja köömnest ning jätate kõrvale kaalukama osa Seadusest – õigluse ja halastuse ja ustavuse! Üht tuleb teha, kuid teist ei tohi jätta kõrvale! Te sõgedad teejuhid, te kurnate välja küll sääsed, aga kaamelid neelate alla.”
15Mt 10:29 „Eks kaks varblast müüda veeringu eest? Ja ometi ükski neist ei lange maha ilma teie Isa teadmata.”
16Js 1:12 „Kui te tulete vaatama mu palet, kes nõuab siis teilt mu õuede tallamist?”
171Kn 21:19 „Räägi temaga ja ütle: Nõnda ütleb Issand: Kas oled tapnud ja omastanud? Siis räägi temaga ja ütle: Nõnda ütleb Issand: Samas pAga kui nad küsides peale käisid, ajas Jeesus enese sirgu ja ütles neile:
18Jh 8:7 „Aga kui nad küsides peale käisid, ajas Jeesus enese sirgu ja ütles neile: „Kes teie seast ei ole pattu teinud, visaku teda esimesena kiviga!”
19Sõnademäng enese koja või nime rajamise ja Jumala riigi ehitamise vahel. Eduteoloogia ja tagatubade vastu.
20Mk 1:12 „Ja kohe ajas Vaim Jeesuse kõrbe„ Algtekstis on silmas peetud „heitma” nagu oleks Jeesus olnud pühast vaimust seestunud ja sunnitud kõrbe minema.
21Vestmann ja Piibeleht on viited August Kitzbergi „Pisuhänd” kui kaht tüüpi inimesed; Põhi ja Lõuna – Põhja negatiivne külg on liberaalsus iga hinna eest; lõuna probleem on protsessimine iga hinna eest. Üks nõuab oma õigust liig palju, teine salgab neid liiga palju õigluse pärast. Kg 7:16 „Ära ole liiga õiglane ja ära pea ennast väga targaks: miks peaksid ennast hävitama?”
22Ilm 10:9 „Ja ma läksin ingli juurde ja ütlesin, et ta annaks mulle raamatu. Tema ütles mulle: „Võta ja söö see ära! See muutub su kõhus mõruks, kuid su suus on see magus nagu mesi.”
23Jh 12:24 „Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kui nisuiva ei lange maasse ega sure, siis see jääb üksi, aga kui see sureb, siis see kannab palju vilja.”
24Mt 10:37 „Kes isa või ema armastab enam kui mind, see ei ole mind väärt, ja kes poega või tütart armastab enam kui mind, see ei ole mind väärt.”
25Lk 9:62 „Aga Jeesus ütles: „Ükski, kes on pannud käe adra külge ja siis vaatab tagasi, ei kõlba Jumala riigile!”
26Kui sa ohverdasid Jumalale, siis pidid sa näitlikult ohvriliha tükkide vahelt läbi käima, sest vande murdmise korral, tegi Jumal sinuga, nagu sina ohvriloomaga olid teinud.
27Lk 12:24 „Vaadake kaarnaid - nad ei külva ega lõika, neil ei ole varakambrit ega aita, ning Jumal toidab neid. Kui palju enamat väärt olete teie lindudest!” Jeesus kasutab siin meelega roojast lindu, et oma sõnumit rõhutada.
28Km 9:8-15 „Ükskord läksid puud võidma enestele kuningat. Nad ütlesid õlipuule: „Ole meile kuningaks!” Aga õlipuu vastas neile: „Kas peaksin loobuma oma õlist, millega austatakse jumalaid ja inimesi, ning hakkama õõtsuma kõrgemal kui teised puud?” Siis ütlesid puud viigipuule: „Tule sina meile kuningaks!” Aga viigipuu vastas neile: „Kas peaksin loobuma oma magususest ja oma heast viljast ning hakkama õõtsuma kõrgemal kui teised puud?” Siis ütlesid puud viinapuule: „Tule sina meile kuningaks!” Aga viinapuu vastas neile: „Kas peaksin loobuma oma veinist, mis rõõmustab jumalaid ja inimesi, ning hakkama õõtsuma kõrgemal kui teised puud?” Siis ütlesid kõik puud orjavitsale: „Tule sina meile kuningaks!” Aga orjavits vastas puudele: „Kui te tõesti tahate mind võida enestele kuningaks, siis tulge otsige pelgupaika minu varju all! Aga kui mitte, siis orjavitsast puhkeb tuli
ja põletab ära Liibanoni seedrid.”
29Js 3:16 „Ja Issand ütleb: Sellepärast et Siioni tütred on upsakad, käivad kange kaelaga ja pööritavad silmi, käies astuvad tippamisi ja kliristavad jalarõngaid,”
30Mt 7:3 „Aga miks sa näed pindu oma venna silmas, palki iseenese silmas aga ei märka?”
31Puust ette ja punaseks on üks kõnekäänd, kui miski on ilmselge, sest nõnda tehti ebajumalakujusid.
32Lk 7:24-28 „Kui siis Johannese käskjalad olid ära läinud, hakkas Jeesus rahvahulkadele kõnelema Johannesest „Mida te tahtsite näha, kui te läksite välja kõrbe? Kas tuules kõikuvat roogu? Või mida te tahtsite välja minnes vaadata? Kas pehme riidega rüütatud inimest? Ennäe, kes kalleis riideis ja toretsemises elavad, viibivad kuningakodades. Või mida te tahtsite välja minnes näha? Kas prohvetit? Jah, ma ütlen, hoopis enamat kui prohvetit! Tema ongi see, kellest on kirjutatud: Vaata, ma saadan sinu eele oma käskjala, kes tasandab sinu tee su ees. Ma ütlen teile, ei ole naisest sündinute seas kedagi suuremat Johannesest, aga väikseim Jumala riigis on temast suurem.” Mk 4:21 „Ja Jeesus ütles neile: „Kas lamp tuuakse tuppa selleks, et
seda panna vaka või voodi alla? Eks ikka selleks, et see pandaks lambijalale?!” (Lk 8:16)
33Mt 9:17 „Ei kallata ka värsket veini vanadesse nahklähkritesse, muidu lähkrid rebeneksid ja vein voolaks maha ning lähkrid muutuksid kõlbmatuks, vaid värske vein kallatakse uutesse lähkritesse, ja siis säilivad mõlemad.”

No comments:

Post a Comment