Wednesday, January 27, 2016

Vikerkaare vastu



Ma panen pilvedesse oma vikerkaare ja see on lepingu tähiseks minu ja maa vahel. Kui ma kogun maa kohale pilvi ja pilvedes nähakse vikerkaart, siis ma mõtlen oma lepingule, mis on minu ja teie ja iga elava hinge vahel kõiges lihas, ja vesi ei saa enam kõike liha hävitavaks uputuseks. Kui pilvedes on vikerkaar, siis ma vaatan seda, ja mõtlen igavesele lepingule Jumala ja iga elava hinge vahel maa peal olevas kõiges lihas.” 1Ms 9:13-16

Vikerkaar on ilus tähis, ja paljud imetlevad selle kaunidust. Kristlaste jaoks on see lepingu tähis, et Jumal ei hävita enam liha sootumaks; pedeliikumise jaoks on see ühenduse tähis, et kõik on neile lubatud, nagu erinevad spektri värvid mahuvad sinna ära. (Kõike on mul luba teha, aga kõigest ei ole kasu; kõike on mul luba teha, aga miski ei tohi saada meelevalda minu üle.” 1Kr 6:12) Samuti on vikerkaar negatiivses tähenduses esindatud rollimängudes ja muudes arvuti mängudes, kus sa pead kas oma avatari või virtuaalset majandust haldama. Need, kes võtavad natuke siit ja natuke sealt, et omada „Kõike” need pikka pidu ei suuda pidada, sest nad lintšitakse kogenumate poolt lihtsalt ära. Milleks rünnata korralikku mängijat, kellelt mingi ressursi võtmine päädib vastu rünnakuga, kui saab võtta selle noobi käest, kes ei oska vastu hakata ja ei oma selleks ressursse? Tõsi, noobid tõstavad hädakisa, ja kui neid saab küllalt palju – kui kriitiline mass saab ületatud – siis kirjutatakse mäng ümber, nõnda, et ei oleks nii kerge noobe nillida ja toimiks nn „sportlik konkurents” osavate vahel, kuid siis oleks ka viisakam need noobid mingile algaja serverile pagendada, kuid kui seda niimoodi soovitada, siis kõik solvuvad, sest see pole ju mängu sisemine mõte. Sest mäng peab raha teenima ja meeldima nagu ilus hoor, mitte diferentseerima ja inimesi nende ulmast üles äratama – ja kui kurjad ning õelad on inimesed, kui neid niimoodi üles äratatakse. Tean seda isiklikust kogemusest, kuidas ma hommikul enne kohvi olen, seetõttu on mul kodus aja arvamine bc (beforecoffee) ja pc (pastcoffee) Need on füüsiliselt hoomatavalt erinevad näod, mis inimesele vastu vaatavad. Sest inimene tahab tunda, et tema ongi see Jumal, kelle ta on oma arvutimängus loonud, ja keegi ei tohi seda roosat unenägu lõhkuda, muidu ta on vainlane, ja tema vastu tuleb võidelda, sest teda valdab mingi foobia, mis sunnib teda noobe vihkama. Ja nii nuditakse nii mõnigi hea mäng, mis oma keerukusega inimeste mõistust erutas, mittemidagi ütlevalt keskpäraseks. Kuid keemilist tasakaalu ei peaks inimesed otsima, sest seal ei toimu ühtegi eluprotsessi.

Üks tavaline oma küla arendamine Utopia mängu näite põhjal, mida ma kunagi mängisin, kui ta veel rahva rahulolu mõõdikut kasutas – ja mille noobid tümaks rääkisid, sest see ilmutas kõige rohkem, kui käpardlikult keegi oma küla haldas. Kõik algab sellest, et sul on piiratud arv ressursse ja ajamõõdik, et mingi hulga päevade järel kuninglik kaitse saab otsa ja kõik peavad ise hakkama saama. Esimene ülesanne on väga lihtne – ehita oma maa täis ja saada kõik värvatud sõdurid uudismaad avastama. Kuid mida kõige esimesena ehitada? Farme ja Elamuid, et saada kahte ressurssi, mida sa kõige rohkem vajad ja millest oleneb kolmas ressurss – kuld. Selle eest sa ju ehitad ja õpetad välja oma sõdureid. Seda strateegiat võis varieerida mõne kolmanda nüansiga, vastavalt sinu tegelaskuju iseloomule, kas ta oli võlur või rüütel või talupoeg ja mis rassist ta oli – koolnud näiteks ei vajanud üldse toitu ja võisid sellest lähtuvalt näiteks maage treenida – kuigi nii varakult ei olnud nendega midagi peale hakata, et neil polnud piisavalt ruune, millega loitsida, et võis ikka ainult elamute peale keskenduda – sest sa tahad, et su elanikkond kasvaks plahvatuslikult, et kiiresti jõuda 1000 aakri peale – ja alles seal võid sa ehitada vajalikud tornid ruunide tootmiseks; ja guildid maagide välja õpetamiseks ning röövlikoopad mõrtsukate ja salakuulajate väljaõpetamiseks, kes pidid oma konkureerivaid ametivendi politseijõududele üles andma. Kui sa kõike õigesti tegid, jõudsid sa teiseks päevaks kõik vajaliku maa enda kätte saada ja kõik arendused ära teha, et kolmandal päeval juba oma esimesed sõjakäigud välja saata ja veel rohkem maad saada. Sest kusagil on inimesed, kes mõtlevad, et kõik arvutimängijad on kristlased ja mängivad seda viisakalt ning lubavad neil omas kiiruses areneda... Eh jah, kindlasti. Ei – ega asjata pole seadistatud ajalimiit, millal kaitse ära kaob. Kogenumad tegid oma küla hiljem, siis kui enamusel oli juba see kaitseaeg läbitud, et siis 1,5 päevaga ründama hakata, sest kui sa näiteks 700 aakriga ründad 1200 aakrist noobi, siis saad sa temalt kiiresti suure hulga maad, kuid kui tema sind vastu ründab, siis saab tema vaid kübeme tagasi. See reegel oli välja mõeldud, et tugevamad ja selgelt suuremad külad ei saaks nõrgemaid lihtsalt maha tappa. Seetõttu ei arenenud ükski noob üle 1500 aakri helimüüri. Ikka oli keegi, kes mängu juurde tuli ja vaatas – „ehhee, tasuta maa” ja sa pidid jälle hakkama uuesti uudismaad otsima või maagiliselt tekitama. Miks ta pidi ründama tugevat, kui ta võis rünnata nõrka?

Küsimus, miks kristlased on gei-vahekorra ja -abielu vastu, pole mitte selles, et see on füüsiliselt võimatu – see on juriidiliselt võimatu. Samas õigusruumis, ei ole võimalik anda ühele õigus rikkuda neid reegleid, mida teine peab pidama – ja öelda, et viskame need reeglid üle parda, sest reeglid on süüdi, et mina kannatan, siis see pole eriti mõistev nende suhtes, kes soovivad nende reeglite järgi elada. Krisltased on end sellest maailmast eraldanud, kus on võimalik pedeabielluda ja pedevahekorda astuda. Seetõttu kummastab mind selline jutt tolerantsusest, kus „tolerantsus” pannakse tähendama – loobu oma seisukohast, muidu sa vihkad mind. See kõlab minu kõrvus nagu väike laps, kes tahab endale teist jäätist osta lasta ning teeb ultimaatumi: „Kui sa mulle seda jäätist ei osta, siis sa ei armasta mind!” ja hea isa naeratab vaid selle peale ja ütleb: „Ma armastan sind küll, nii palju, et ma ei osta sulle seda teist jäätist!” See, kui meie paneme teisele sildi külge, et tema on „Nõid”; „Homofoob”; „Rassist” sellega me näitame vaid oma küündimatust ja abitust, kes me ise seda teisele teeme, mida me väidame endale olevat tunda saanud.

Asja ei tee mitte paremaks, kui kavalad mehed mõtlevad oma kristliku kiriku välja, kus on võimalik pedeabielluda ja -armastada või kirjutavad oma piibli, milles rafireenirtult öelda, et Jumal on Jumal ainult ebajumala templis, ja ainult seal on homoseksuaalsus patt, kuid mujal ei ole ta patt – kui see on õiglane käitumine, siis võib iga inimene võtta Eesti põhiseaduse ja selle omatahtsi ümber kirjutada ja panna tähendama, mida iganes tahab, kui tal vaid sellesk piisavalt raha ja mõjuvõimu ning käsivart on.

Sellepärast, et maapeal kunagi rusika meetodil elati, saatiski Jumal uputuse maa peale. Selle pärast, et inglid hakkasid Jumala seadusi, mis neile naist keelas, taunima, sest neile ei olnud naist ette nähtud – väga paha Jumalast, et ta oma meelevallas ja loomistuhinas, selle unustas lubada, et tal ei olnud kavas inglitele samu õigusi anda, mis ta inimesele varus. Sellepärast sündisid hiiglased maale ja ka sellised inimesed, kes laulsid oma kahele naisele, sest üks ei näidanud piisavalt välja kui tore ja kõva mees ta on: „Ja Lemek ütles oma naistele: „Aada ja Silla, kuulge mu häält, te Lemeki naised, pange tähele minu kõnet! Jah, haava pärast ma tapan mehe ja verme pärast nooruki! Kui Kaini pärast makstakse kätte seitse korda, siis Lemeki pärast seitsekümmend seitse korda!” 1Ms 4:23,24
Sellepärast, et ta oli Kaini peale kade, et Jumal temal lubas pärast mõrva ellu jääda ning pani talle märgi külge ning lubas tema elu võtjale seitse korda kätte maksta, hakkas Lemek oma esiisa pärast hooplema, et parem olla – ehkki, see oli arm, mitte eesõigus.

Samuti on vikerkaar arm, mitte eesõigus; arm, mis võib ajas kaotsi minna, kui seda lepingut ei täideta, mis tähiseks ta on seatud. Sest Jumal ei pea inimesi oma territooriumil sallima. Vaadake koolilõpu peo võrdumist, kui Kohvikupidajale korduvalt kaevatakse: „Sinu kohvikus pidutsevad noored jõledasti – punšis paistab olevat alkoholi, sest see paneb noored taaruma; teised käivad vetsus mingi valge puruga, võib-olla nuusutamas või süstimas, aga sina keeldusid viisakusest sinisest valgusest; kolmandatel on juba riided lõhki kistud ja silmad sinised; mõnel tüdrukul on kas vabatahtlikult või sunniviisiliselt top seljast ära võetud ja nad istuvad alasti jopede all, mille hõlmad on vaateks lahti jäetud; mõned tantsivad teiste lõbuks laudade peal. – Kas mitte kohviku omanik ei torma selle peale ummisjalu kohale, et vaadata, kas tõesti on nii, et tema au ja väärikus on mängus, mille ta heauskselt noorte kätte usaldas, et talle öeldi, et siin saab toimuma koolilõpu pidu, mitte Paabeli segadus ja Soodoma-Gomorra hooratöö! Ja kui ta leiab midagi sellest paika pidavat, eks ta aja siis noored välja ja ei võta kuuldagi ühtegi nende vastuväidet ja jätab nende näod hästi meelde – hiljem on neil kuidagi raske selles kohvikus, või üheski muus, kelle omanikega see omanik tuttav on, aega ja kohta leida, kus oma sõpradega pidutseda. Sellised õigused on arm, mitte privileeg, millesse sa sündinud oled, nagu aadlitiitel. Inimesed ei sünni kristlaseks, nad panevad oma elu maha Jeesuse jalge ette, ja hakkavad kristlaseks, kui nad on endisele surnud – nii ei ela enam nemad oma väikeste kippumiste ja soovikestega, vaid Jeesus nende sees. Kas sinu jope, mille sa selga paned, võib sind viia sinna, kuhu sa ei taha minna? Eks pigemini vii sina oma jope, mis on su seljas, sinna, kuhu sina tahad teda viia. Kui sina hakkad kristlaseks, siis on Kristus sinu elus Inimene ja sina oled jope – kuidas sa lähed sinna, kus sinule meeldib minna ja teed, mida sinule meeldib teha!

Seetõttu võtab Jahve Jumal ja Tema Kristus ja Püha Vaim oma käe maailmast tagasi ja annab pededele, mida nad on küsinud. Vikerkaart te olete endile sümboliks nõudnud – vikerkaart te peate ka saama ja Jumal ei mõtle seda taevas nähes enam oma lepingule vaid saadab teile aja, kus taevad värvuvad karmiin-punaseks, nõnda nagu vetsus on valgus sinine, et narkomaan veeni üles ei leia – siis väsite ka teie vikerkaart otsides, sest see ei paista enam taevast! Ja Jumal saadab sellise rahvaste uputuse maa peale, mis pühib minema kõik liha ja kõik rahvad ja keeled jäävad vait ning annavad au Jahve nimele, sest üksi tema on suur Taevasmaal – ja Jeesus on Tema Kristus Pühas Vaimus! Aamen Hallelujah! Püha; Püha; Püha on Jahve Sebaot – kogu maa on täis tema Au – Ja Jeesus on Kristus!

Vikerkaare vastu

Vikerkaar; vikerkaar – pane oma silmad kinni
ära enam meenuta esiisade pisaraid;
Siis kui Noa laev hulpis ulgumerel ringi;
nooskasid hobused; ammusid härjad –
lapsed kurjalt põrnitsedes puhastasid kingi.
Väljas mängimiseks olid õued liiga märjad,
et nooskasid haledalt hobused; ammusid härjad!
Mõned siiski heitsid lootust, need visamad,
et varsti vihmavaling jääb taevast kinni...

Vikerkaar; vikerkaar – ära haletse enam liha hinge
Jahvel on läila viirukist; Jeesus ei taha neid tunda;
ei nende nõupidamisi kaupmeeste tinge;
Tõesti Tallinna nimi peaks olema Uus-Kunda;
et graniidi kustutus pilved linna peal teevad ringe;
kus on see Magneesium, kus see tont ringi kondab;
või sõitis ta soojale maale kaasas uhiuus Honda?
Ühesõnaga Jumalal maailmast ülepinge –
kas ei saaks sa valmistada surelikele linge!

Vikerkaar; vikerkaar – ehi end punases sametis;
kotiriie ja kalev – kui sõdurisinel üll endal tõmba!
Ärgu keegi püsigu oma armsas ja soojas ametis;
nagu maavärinas niida maha kojad ja surmaga emba.
Koirohtu sega botasega pumatiks;
ja küta neil saun, mis on lämbe –
sest maapealt on leitud üks ämber:
Pööra neil suud huultel kometiks –
et keegi ei sureks oma ametis!

Vikerkaar, vikerkaar – mine juba sa looja;
leping sai murtud ja põlevad rajade tulbad;
too tagasi haldjad ja hiiglased – sõnumitooja;
seo neid niinega, vahele suska ka pulgad -
Nõnda käsib sind Püha ja Taevaste Looja;
valmis on pandud kõik nuhtluste sõjahulgad;
et väriseksid asjata saksad ja mulgid -
Nii ütleb kohtlane sõnumitooja:
Viska oh ometi, Vikerkaar, silmad looja!

No comments:

Post a Comment