Sunday, November 6, 2022

Meelevald; Ohvrimeelsus ja Pöördumine

 Räägime sellest teemast jälle, ja Eesti keeles! 1Ms 4:1-16 (Gen) Kuidas pöörduda Jumala poole õigesti? Keegi ei taha, et tema südamest tulnud andi, vääriliselt vaastu ei võeta... Ma ei hakka siin tavalist rada käima, kus ma Kaini võrreldes Aabeliga maha teen ja tema ohvrianni tubakaks suitsetan, võrreldes õige viisiga, sest see kirjakoht oli kohalikule rahvale nii öelda kihutuseks ja propagandaks, et nad oma valitud teed ja eluviisi armastaksid. Sest juudid olid sel ajal nomaadid ja rändrahvas. Muidugi ei võinud nad sellepärast sallida paiksust ning põllupidamist, sest nende usk oli ka Egiptuses orja ajal savijalgadel. Nii et, kui sul on aega paikne olla ja põldu harida, siis on see üks paha asi küll, sest siis võivad sulle igasugu imelikud mõtted külge hakata, nagu sügelised või lutikad ja su õigest usust eemale meelitada. Aga kui sa kaamelinahas Giideoni ja Jefta kombel kõrbes ümber hulgud, siis ei ole sul lihtsalt aega laisk olla ning "Puhata ja mängida!" leelotada, nagu Nukitsamehes lapsed nõialt palusid, kui olid kodust ära jooksnud. 

Ma ei taha õieti kummaltki poolt olla. Ma tahtsin hoopis rääkida sellest, kuidas me ise tunneme, kui me tuleme Jumala kotta, tema palet vaatama! Selleks tuleb esmalt rääkida, mis asi see meelevald on. Kõige lihtsamini lahti seletatult on, see sinu vee väljasurve, kui inimest laevaga võrrelda või pöördemoment (torque) kui autoga... Ehk siis lihtsamini, palju sa endale lubada võid. Sa ei pea selleks isegi väga blatnoi olema, et seda mõista, kuigi siis näed sa seda ehedamalt. See on see iidne küsimus, kas sina teed tööd, või ajab töö sind taga!! Kui sa ostad endale mobiili; kas sina kasutad seda oma ajaviiteks, või viidab see kõik sinu aja ära, sest jälle keegi kirjutas midagi ja *pling* äkki tuleks üle vaadata, vahest on tähtis. Äkki tuleb ka piss püksi! Äkki mattus Pompei püroklastilise pilve alla, kui vulkaan purskas, ehkki enne ei võinud miski seda ähvardada. See on ka põhjus, miks ma mobiili kirikusse kaasa ei võta, et keegi tänamatu, kummatigi mõni müügineeger, mind ei hakkaks sellisel tunnil üles otsima ja häbi tegema, et inimesed alati ei mõista plärakasti vaikse režiimi peale panna. Kas sinul on meelevald oma Elu üle, või omavad teised inimesed; sündmused ja harjumused meelevalda sinu eest, ja nii öelda sinu nimel -- aga sa oled nagu noor imperaator keelatud linnas, kelle sõna on liiga püha, et nõupidamisel kuuldavale tulla. Eestlased ütlevad otse välja ja kõik saavad õigesti aru, kuidas seda mõista tuleb: "Laps räägib lauas siis, kui kana pissib!" Oled sa omas lauas peremees või laps?

Poliitiline korrektsus ja meelevald on surmavaenlased! 

Kui sa ei või otse öelda, mis sa mõtled, välja arvatud, kui sa oled naine või diplomaat, siis on see kuri asi küll... Parem solvata ja kaotada sõber -- kuid jätta ta elama; kui hoida ta sõprust ja keelt, ning nutta tema matustel!! Kui sa ikka tead, et keegi paneb oma kahvli stepslisse, siis tuleb selle eest hoiatada, mitte olla nii pühalik, kes ei saada kellegi hinge kiusatusse ning laseb elada ja pealegi pöörab teise põse ette kah!! Ära ikka taha oma sõpra jumala teotuse eest kividega surnuks visata, nii et pane oma teine põsk kenasti tuppe tagasi. Paljud inimesed ei lähe mitte põrgusse sellepärast, mida nad tegid, vaid mida nende head kristlikud sõbrad jätsid tegemata, kui nad teise põse ette keerasid, sest neil oli häbi Jumala nime ja õpetust peomelus meelde tuletada ja nii öelda tuju rikkuda!! Kuidas oleks põrgus hambaid kiristada, kui said sõbra eest aga mitte enda sita pärast? Kummatigi kristliku sõbra eest, kes oli vait ja ei andnud Evangeeliumi edasi! Halleluuja! 

Seetõttu pane hästi tähele, mis ma edasi ütlen, sest see on tõesti väga tähtis. Teie seal tagareas ka, kes te irvitate oma akadeemilistes kildkondades ja kõrgetes kirikumüürides ja vahitornides! Ärge tulge asjata Jumala õuesid tallama, sest Jumalal pole teie ohvriandi õieti vajagi. Nagu temal puudus käes oleks. See ohvri and on teile endile vajalik, nagu võitluskunstides, see vöö värv tunnistab, kui vana kala sa oled ja kui palju sa tead. Sa annad selleks et anda maad Isale Pojale ja Pühale Vaimule oma südames ja elus, et vääritud sulased; kelledest sina oma südames tõenäoliselt midagi ei arvagi, saaksid näpu otsa väärtuses kogukonnale ja Jumalariigile kasu tuua; samas, kui sina neid pingi pealt seletad; või siis vastupidi kantslis ülalt alla vaatad. Ärge mõelge oma südames, kuidas teie usu esiisa on Tetermann, või ehk olete Tammede; Roosimaade; Jõgarite; Teekelite sugulased või tuttavad, sest taevas ei ole ööklubi, kuhu saab VIP nimekirja alusel või meelehea; ilusa gaselli keha ja näolapiga sisse... pigem arvake seda enesele kahjuks, sest selle tõttu on teie latt vististi kõrgemal kui Vabaduse Puiestee Vasjal, kes haiseb aknooli ja Prima järele. 

Mitte et inimesed peaksid nüüd po davai paadi aluseks minema ja oma eluküünla kolmest otsast põlema panema, kuid tähele panna võiks küll, et kui sina lähed Jumala palge ette, nagu Nottinghami šeriff, kes läks Robin Hoodi vastu rohtu küsima, siis kuna ta kogu oma aus ja hiilguses seda tegi ja mitte kotiriides, siis kuningas vihastus tema peale ja ei andnud talle midagi juurde, mida tal oli mõttes teha, sest kuidas ta ei suuda lihtsat metsaröövlit ühes tukas vagaseks teha, endal nii palju rüütleid ja relvi käepärast ning head tahet!! Ära kisu ka ennast maani maha ja saa albiks, kes õpitud abituses teistelt usklikelt nende usuvilju välja nuiab, andmata oma panust, näpu otsagagi mitte... 

Kirikutes on liiga palju sulaseid kristlasi, kes tulid sinna aega viitma nagu kinno või kultuuri keskusesse ehk poodi, mitte aga oma hinge eest hoolt kandma. Ma suhtun sellesse inimesse, kelle süda ta hukka mõistab ja ta kiriku ukse pealt ümber pöörab rohkem hästi, kui see, kes peab igal teenistusel koos käima ja halleluuja karjuma; lauldes ja tantsides kõige paremini. Jällegi, see pole ööklubi. Sa võid ju niimoodi endale naise leida, nagu üks mu endistest pastoritest leidiski, jäägu ta nimi nimetamata, ma ei teagi, kas ta enam usus on... igal juhul ei käi ta enam selles koguduses, olgu Jumal talle patusele armuline ja juhatagu sellesse ametisse tagasi, nagu pada suudaks katelt sõimata, kuid see selleks. Walgekaarnal on nokkimise tuju, ja teisiti ei oska ma oma hoolt ja tarmu näidata, et ma aegajalt oma sõpradele ja tuttavatele molli annan, või maksahaaki, sest selline karune inimene ma olengi. Aga vastu ei ole veel saanud :(( Ju nad ei armasta mind niimoodi... :o TwT see selleks, kuhu ma nüüd jäin? 

Kuidas selle ütlemisega oli: "Kui sa lased end sõtta värvata, katsu järele, kas sul on ema; naine või härg kodus, mis sinu vastu müügab, et sa poole südamega ei tuleks ja et see ligimesele ei saaks, kui sa langed!" Samuti on ka pöördumisega. Ära unusta, et Markus esiti pöördus kurvalt tagasi, kui ta Jeesuselt küsis ja ei suutnud kogu oma vara maha parseldada, sest ta tahtis oma kohust ausalt kanda. Aga ta soovis tõesti ka seda Jumalariiki järgida, mida Jeesus kuulutas. Hiljem ta lausa ebaõnnestus koos Püha Paulusega esimesel misjonireisil käies ja nii öelda elavaks Piibliks olles, kui ta jälle tagasi pöördus sest polnud aru saanud, kui raske see ikka on. Pärast läksid Paulus ja Barnabas isegi tema pärast tülli, kui ta kolmat korda tuli ja Paulus tema suhtes juba alla oli andnud, kuid Barnabas tahtis uut võimalust anda. 

See ei ole patt, kui sa nii öelda nõiduses ja kurjade vaimude sõbrana edasi elad, ehkki Kristlased tuliselt jutlustavad: "Tagane Saatan ja lase lahti nõidusest ja hooraelust!!" vaid hoopis see on patt, kui sa poole südamega pöördud ja nii öelda kuradi endast välja viskad, aga pärast tuleb ta oma seitsme klemmiga tagasi, ja paneb terve maffia püsti ning ei põleta ainult sinu vaid terve suguvõsa ja linnajao Paabeli Hoorusega maha. Kui sa juba tead ette, et oled libu ja ei või oma sutenöörile näkku sülitada ja ust jalaga kinni lüüa, sest pead hiljem sealt jälle sisse roomama, siis ära ometi seda pattu tee, et sa Jumalamehe sõna kuulda võtad ja kristlaseks hakkad. Sest see on nagu lasta end agendiks värvata sõja ajal. Jumal saadab sind kindlasti välja just sinna kust sa tulid -- kas sa ikka suudad oma sutele öelda: "Kahetse pattu ja karda Jumalat!" või ütleb ta nagu Egiptuse vaarao sulle, nagu ta Moosesele ütles: "huy tebe bog? Job twoi mat; sestra i dotšeri!! Beri moy Bog" Ja paneb libu Maha Ja Suhu ja Taha! nagu anektoot ütleb... Ega Skeua poegadel ka hästi ei läinud, kui nad läksid kurja vaimuga jõudu katsuma, keda nad Jeesuse nimel, keda Paulus kuulutab, vannutasid. 

Meie usu kogemused ja suguvõsad võivad ka sellisteks Jeesusteks ja Paulusteks muutuda, et meil endil polegi õieti suhet ja pidet selle usu nidususega, vaid me lihtsalt täidame kommet, nagu inimesed saavad kingitusi jõuludel, või päkapikud toovad kommi sussi sisse. Sellise usuga kahjuks taevasse ei saa, ega saa sellega isegi asotsiaali parkipingilt püsti -- peksa võib küll saada, kui ilusasti küsida... Kui ikka sinu elus on mingi asi, mis sind maha teeb, siis aja see asi enne korda, kui sa nii öelda, tuled oma nime üles andma: "Sest sa tahad koos Jeesuse ja ta Pühade Meestega ümber hulkuda, nagu see on sama äge kui Backstreet Boys või Dave Benton ja Tanel Padar. Et kõik hakkavad teid armastama! Ei hakka! 

Jesaja saeti kaheks; tema raamat aga kolmeks või lausa neljaks, nagu need teoloogid ehtsat Jesajat siiamaani ei taha üles leida. Jeremija visati vangi, sest äkki ta tahab vaenlase poole üle joosta, kui ta läheb piiri äärde pärisosa pärima! Kui sina järgid seda Jumalat, siis tõnäoliselt panid sa oma nime ja pärilusõiguse põlema ja sittusid end segaseks. Nii et ära oota, et inimesed sul kätt tulevad suruma, nagu mu ärimehest onu Tallinnast, kes arvas et ma olin oma aru kaotanud, kui ma teoloogiat läksin õppima, sest tema lootis, et ma ikka tema eeskuju järgiksin. Paljud inimesed ei saa siiamaani aru, miks ma oma potentsiaali ära raiskasin, ja pärast ebaõnnestunud teoloogia õpinguid, turvameheks läksin; ehkki oleksin võinud filosoofia professori mõõdu välja anda või mõne väiksema koha hingehoidja. Aga tunne polnud õige! Sest mina ei taha kutsuda Õigeid ja kolmanda põlve kristlaste võsukesi vaid Lonkajaid ja Vigaseid; Paharette; Kratte; Näkke ja Nõidasid, kes elavad ahelais põrgu väravais ja kuradi aujärje ees, ja võrgu kaudu, nagu see stseen Tähesõdades. Te teate küll. 

 Kui palju olete valmis oma Püha Ürituse nimel ennast salgama. Kui inimene teab, et tema pool võidab, siis on nii mõnigi nõus oma hingegi panti panema; aga kui palju oled sa nõus ebaõnnestuva kolkakoguduse või avaliku arvamuse poolt hukatud Samaarlase aitamiseks, andma? Halleluuja? Ära ole seesugune jünger, nagu ma olen mõnes suures koguduses kohanud, kes õhkavad Jumala palves, nagu neitsid rüütli abielu ettepanekut: "Oh kui Jumal vaid saadaks meile tagakiusu ja rasked ajad! Siis ma tasuksin talle kõik ja parandaksin meelt!" Kui sa ei või heal päeval meelt parandada, siis ei paranda sa ka meelt kui sa piltlikult öeldes Iisraeli kombel kõrvest kõrsi otsid, et Moosese kõne pärast su orjapõlve raskendati!! Annaks Jumal et sa siis pigemini hundi kombel seda jumala meest maha ei murraks, kes sulle midagi ütles, et see sinu elu, mida sa arvasid mitte midagi olevat, lausa ära haihtus!! Ja siis peab Jumal sulle veel head juurdegi andma?? Halleluuja! 

Parem mine Ukrainasse (Kas või mõttes) ja õpi nendelt, mis on armastuse hind, ja kuidas neid korruptantideks ja fašistideks sõimatakse. Nemad võitlevad praegu Jumala au pärast ja oma rahva ja riigi õiguse pärast ennast määrata! Kas sina suudad samuti? Kas sinu usk Jeesusesse on sama tuline -- kui mitte, siis ära astu ülesse ja ära tee häält; pigemini kasuta oma õigust vait jääda ja edasi teenida. Miks peaks kuri elajas su laste keskele tulema või lõukoer sind turu peal maha murdma? Et sinu sellist mõtlematust võib jumalapilkena tõlgendada! 

Kes pöördub, see pöördugu täiesti ja pesku oma karikas puhtaks, et ta võiks sellesse vastu võtta Püha Vaimu ja Igavest Elu, ja kui mitte, siis teadke, et Jumal on mulle ilmutanud; kõik karikad saavad täidetud magusa viinaga ja kõik vallandatud kired põletavad maha valitud seedrid ja palmid ning paksu kuuse metsa, mis te enestele olete rajanud oma uhkuseks ja auks. Kes teeb õigust, see teeb Iseendale; ja talle lisatakse juurde -- ei päästa ta poega ega tütart, kui see ilm siin põleb, vaid ainult Iseennast; kes teeb kurja, ikka Iseendale ja ta paadutatakse Egiptuse Vaarao ning Nebukadnetsari tasemele, kes veise kombel rohtu sõi ja väljal kastet kandis. Nõnda Jumal nuhtleb teie veganlust ja rohelist mõtlemist, et te selle juures vanad kombed surnuks tambite ja vanu rajatulpasid õgvendate ning Jumala riistadest enestele jooki kallate. Mene Teekel Uparsin; Dollar-Euro-Pirru sitt!! 

Kas te siis ka olete nii rohelised ja ammute perekonna ning parema käe vastu, kui see on lepalehtedeks kooldunud? Ühte tuleb teha, teist mitte unarusse jätta, sest kes õieti sülitab oma vana kaevu täis, olemata enne uut kaevanud; kuid teie olete selle peale lausa sitale tõusnud nagu Pearu, et oma õigust ja au kätte saada! Aga uuest pole isegi plaani paberile kantud... Kuidas te siis loodate niimoodi Arkaadiasse pärale jõuda? Kandke siis õiget meeleparanduse vilja, te rästikute sigitis, sest palju vähema eest on isake Stalin oma laulikuid hukanud, kui nende elud päris pühad polnud, et temale hümni kirjutada -- aga Jeesus on rohkem kui isake Stalin; kuidas jääb õige ühe kena Mäejutluse pidamisega siis, mehed. vennad, kristlased? Kas võtate jalad alla, või peab Jumal jälle Deboora ja Jefta tütre järele saatma!! Kes tahab saada Pühakuks ja võtta oma risti enda kanda, ütle nüüd Jah ja anna oma nimi üles Jumala riigi tööks, sest Jumal tahab sind oma kilbiks ja mõõgaks võtta! Edasi, Jumala Inglid ja kurjad vaimud! Halleluuja!!

4 comments:

  1. https://youtu.be/ok8NYX1ddM8 You can always excpect Morgan Freeman to deliver. You got stuff and do justice to your name!

    ReplyDelete
  2. https://youtu.be/mBf6kJIbXLg indeed, creativity the antidoe and enemy of authoritarianism

    ReplyDelete